trofie con pesto alla menta

Trofie con pesto alla menta
cestoviny trofie s mätovým pestom a ricottou
Trofie sú typické krátke janovské cestoviny v tvare špirálok navinutých okolo drôtu/all feretto/, vhodná alternatíva sú aj dlhé cestoviny ako spaghetti alebo linguine. Mätu je možné nahradiť čerstvou šalviou, vtedy je to pesto con salvia e ricotta.
cestoviny trofie, linguine alebo spaghetti ... 400g
čerstvá mäta listy 1 hrsť/50g
čerstvá bazalka listy 1 hrsť/50g
parmezán 50g
píniové oriešky 50g
olivový olej EVO podľa potreby
soľ
čerstvá ricotta /jemný tvaroh 200 g
1.Lístky mäty a bazalky umyte a osušte papierovou utierkou, parmezán nastrúhajte, píniové oriešky opečte nasucho.
2.Mätu, bazalku a štipku soli vložte do kamenného mažiara a zľahka rozotrite krúživým pohybom kým nezískate tmavozelenú zmes. Teraz pridajte píniové oriešky a rozdrvte ich. Pridávajte postupne olivový olej a parmezán . Pokračujte v pridávaní oleja a parmezánu kým nezískate homogénnu omáčku,/ak pracujete s mixérom začnite olejom orieškami a potom ostatnými ingredienciami/
3.
Cestoviny uvarte al dente podľa návodu na obale, v polovici času
varenia, vložte ricottu do misky a zamiešajte ju s trochou vody z
varenia cestovín.
4. Keď sú cestoviny uvarené, odložte si
šálku vody z varenia
a sceďte cestoviny. Pesto zmiešame s
malým množstvom vody z cestovín v ďalšej miske, do ktorej sa
pohodlne zmestia uvarené cestoviny a dôkladne premiešajte.
5.
Na dno hlbokých tanierov rozdeľte ricottu a zakryte cestovinami
zamiešanými s pestom. Podávajte s lístkami čerstvej mäty