spaghetti alla CARRATTIERA, siciliana

SPAGHETTI alla CARRATTIERA, SICILIANNA
furmanské špagety, sicílska verzia
V Marsale na Sicílii, kolíske dezertného vína rovnakého mena, kúsok za mestskou tržnicou voňajúcou morom, som navštívil tratoriu, vzdialenú len minutu chôdze od turistickej promenády. Odporučil mi ju Roberto, u ktorého som býval v malej haciende za mestom pri mori, oproti hystorickej saline, kde vyrábajú soľ tradičným odparovaním morskej vody. Do mesta je to pešo 25 minút tak som rád prijal ponuku používať bicykel.
Priznám sa v Taliansku som si nikdy nepožičal auto pretože: nemôžem ochutnať víno a nezvládam šialený štýl akým sa tu jazdí.
Na sicílčana trochu privysoký, zdravo opálený čašník ma pozýva k poslednému voľnému stolu, tvári sa ako by sme sa už dávno poznali a ja si ako prvé objednávam to čo mi odporúča, spaghetti cerretiera.
Bola to dobrá voľba v tomto horúcom dni, čo som zistil po ochutnaní cestovín.
Očakával som verziu, ktorú poznám zo severu Talianska, s varenou paradajkovo máčkou, a cesnakom no sicílska je uplne iná, čerstvá, osviežujúca a v horúcom dni poteší.
Spaghetti alla carrettiera majú pôvod na Sicílii z Valle dei Platani, odkiaľ sa rozšírili do všetkých ostatných regiónov Talianska a vzniklo tak množstvo variácií, napríklad s prídavkom húb, alebo konzervovaného tuniaka v olivovom oleji. .
Carrettieri /furmani /na Sicílii prepravovali, tovar a ľudí na vozíkoch za mimoriadne prijateľné ceny, boli často chudobní a počas svojich ciest si nemohli dovoliť zastaviť sa na obed v hostincoch.Našli spôsob, ako si pripraviť vlastné jedlo tak, že si so sebou nosili ľahko uchovateľné suroviny.
-44
4 porcie
cestoviny bucatini,spaghetti 500 g
zrelé
paradajky 320g
cesnak 4 strúčiky
petržlenovej vňať 2
PL
čerstvá
bazalka 12 lístkov
olivový olej EVO 4-6 PL
čili paprička 1-2 ks
čierne olivy 80 g /voliteľné
kapary 30 g /voliteľné
korenie čierne čerstvo mleté/podľa chuti
syr Ricotta salata a pecorino podľa chuti
ricotta salata je lisovaný solený tvrdý syr z pôvodne jemného tvarohu, vhodnou náhradou je tvrdšia feta v slanom náleve.Na Sicílii je bežná aj pečená ricotta, rovnako vhodná na strúhanie.
1.Cesnak nakrájajte na jemné plátky, petržlenovú vňať zbavenú hrubých stoniek nasekajte nadrobno.
2.Paradajky ošúpte, ak to vyžadujete, pred použitím zľahka narežte do kríža, krátko oblanšírujte vo vriacej vode, následne ponorte do studenej vody, odstráňte šupku a vykrojte časť, ktorou je paradajka uchytená ku stopke. Nakrájajte na malé kocky asi 8x8mm.
3.Do primerane veľkej misy pridajte cesnak, soľ, korenie, bazalku, petržlenovú vňať, paradajky, čili papričku, olej a voliteľné zložky podľa chuti. Ak použijete solené kapari, namočte ich krátko do studenej vody a potom opláchnite, ak nakladané vo vinnom octe len opláchnite.Olivy vykôstkujte a nahrubo nakrájajte.
4.Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody a uvarte podľa návodu, al dente, scedené pridajte do misy.
5.Dôkladne premiešajte, posypte oboma strúhanými syrmi a nasekanou petržlenovou vňaou