spaghetti aglio olio e peperoncino

SPAGHETTI AGLIO OLIO e PEPERONCINO
špagety s cesnakom, olejom a čili
"Aio e Oio´" pôvodom z Neapola pozná skoro každý, či už v základnej podobe, alebo doplnené o čili a parmezán. Výrazná chuť cesnaku zjemnená olivovým olejom, doladená čerstvou petržlenovou vňaťou a ostrou papričkou, spojená malým množstvom krémovej omáčky.
Napriek jednoduchým surovinám ich príprava má zopár overených grífov.
Vedeli ste že v tej najchutnejšej verzii "cremoso"sa varia podobne ako talianske rizoto?
4 porcie
cestoviny spagetthi, bevette, linquinni.... 400g
olivový olej EVO 12 PL
cesnak 16 strúčikov
čili paprička podľa chuti, ak použijeme odrodu rawit, bez žiliek a semienok 4 ks
petržlenová vňať 2PL
soľ
parmezán /voliteľné
-
1 Cesnak nakrájte na tenké plátky, alebo prelisujte, čili papričku zbavte žiliek a semienok/ ak obľubujete ostrejšiu chuť všetko ponechajte/ a nakrájajte nadrobno.
Z petržlenovej vňate oddeľte lístky od stoniek a najemno ich nakrájajte.
2.Cestoviny vložte do vriacej vody s polovičným množstvom soli ako používate bežne a varte 2 minúty.
3.Kým sa cestoviny varia rozohrejte olej v panvici, pridajte cesnak , zopár petržlenových stoniek a čili, mierne opečte do zlatista, prilejte dve naberačky vody z cestovín vyhoďte petržlenové stonky, po 2 minutách pridajte cestoviny a dôkladne premiešajte.
4.Postupne dolievajte podľa potreby vodu z cestovín a pravidelne premiešavajte aby sa uvoľnil škrob a začne sa vytvárať "cremina"- emulzia vody, škrobu a oleja.Pokračujte kým nie sú špagety al dente, čo môže trvať 8-10 minút, podľa použitých cestovín.
Tento postup sa nazýva "risottando", a je to spôsob akým sa varí talianske rizoto.
5.Pár minút pred ukončením ochutnajte, ak je potrebné pridajte soľ, nakoniec čerstvú petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešajte.
6.Dochuťte čerstvo mletým korením a ak máte chuť strúhaným parmezánom, aj keď tradične sa syr nepoužíva.
-
Jednoduchší klasický variant prípravy zahŕňa varenie cestovín v osolenej vode, kým nie sú špagety takmer al dente.
Na orestovaný cesnakový základ v panvici nalejte naberačkou vody z cestovín, premiešajte, pridajte špagety a krátko dovarte za stáleho premiešavania až kým cestoviny vsiaknu vodu a vytvorí sa krémová emulzia.