spaghetti aglio olio e peperoncino

SPAGHETTI AGLIO OLIO e PEPERONCINO

špagety s cesnakom, olejom a čili

"Aio e Oio´" pôvodom z Neapola pozná skoro každý, či už v základnej podobe, alebo doplnené o čili a parmezán. Výrazná chuť cesnaku zjemnená olivovým olejom, doladená čerstvou petržlenovou vňaťou a ostrou papričkou, spojená malým množstvom krémovej omáčky.

Napriek jednoduchým surovinám ich príprava má zopár overených grífov.

Vedeli ste že v tej najchutnejšej verzii "cremoso"sa varia podobne ako talianske rizoto?

4 porcie

cestoviny spagetthi, bevette, linquinni.... 400g

olivový olej EVO 12 PL

cesnak 16 strúčikov

čili paprička podľa chuti, ak použijeme odrodu rawit, bez žiliek a semienok 4 ks

petržlenová vňať 2PL

soľ

parmezán /voliteľné

-

1 Cesnak nakrájte na tenké plátky, alebo prelisujte, čili papričku zbavte žiliek a semienok/ ak obľubujete ostrejšiu chuť všetko ponechajte/ a nakrájajte nadrobno.

Z petržlenovej vňate oddeľte lístky od stoniek a najemno ich nakrájajte.

2.Cestoviny vložte do vriacej vody s polovičným množstvom soli ako používate bežne a varte 2 minúty.

3.Kým sa cestoviny varia rozohrejte olej v panvici, pridajte cesnak , zopár petržlenových stoniek a čili, mierne opečte do zlatista, prilejte dve naberačky vody z cestovín vyhoďte petržlenové stonky, po 2 minutách pridajte cestoviny a dôkladne premiešajte.

4.Postupne dolievajte podľa potreby vodu z cestovín a pravidelne premiešavajte aby sa uvoľnil škrob a začne sa vytvárať "cremina"- emulzia vody, škrobu a oleja.Pokračujte kým nie sú špagety al dente, čo môže trvať 8-10 minút, podľa použitých cestovín.

Tento postup sa nazýva "risottando", a je to spôsob akým sa varí talianske rizoto.

5.Pár minút pred ukončením ochutnajte, ak je potrebné pridajte soľ, nakoniec čerstvú petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešajte.

6.Dochuťte čerstvo mletým korením a ak máte chuť strúhaným parmezánom, aj keď tradične sa syr nepoužíva.

-

Jednoduchší klasický variant prípravy zahŕňa varenie cestovín v osolenej vode, kým nie sú špagety takmer al dente.

Na orestovaný cesnakový základ v panvici nalejte naberačkou vody z cestovín, premiešajte, pridajte špagety a krátko dovarte za stáleho premiešavania až kým cestoviny vsiaknu vodu a vytvorí sa krémová emulzia.

© 2020 recepty -creative-chef. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky