spaghetti aglio olio e peperoncino

SPAGHETTI AGLIO OLIO e PEPERONCINO

špagety s cesnakom, olejom a čili

"Aio e Oio´" pôvodom z Neapola pozná skoro každý, či už v základnej podobe, alebo doplnené o čili a parmezán. Výrazná chuť cesnaku zjemnená olivovým olejom, doladená čerstvou petržlenovou vňaťou a ostrou papričkou, spojená malým množstvom krémovej omáčky.

Napriek jednoduchým surovinám ich príprava má zopár overených grífov.

Vedeli ste že v tej najchutnejšej verzii "cremoso"sa varia podobne ako talianske rizoto?

4 porcie

cestoviny spagetthi, bevette, linquinni.... 400g

olivový olej EVO 12 PL

cesnak 16 strúčikov

čili paprička podľa chuti, ak použijeme odrodu rawit, bez žiliek a semienok 4 ks

petržlenová vňať 2PL

soľ

parmezán /voliteľné

-

1 Cesnak nakrájte na tenké plátky, alebo prelisujte, čili papričku zbavte žiliek a semienok/ ak obľubujete ostrejšiu chuť všetko ponechajte/ a nakrájajte nadrobno.

Z petržlenovej vňate oddeľte lístky od stoniek a najemno ich nakrájajte.

2.Cestoviny vložte do vriacej vody s polovičným množstvom soli ako používate bežne a varte 2 minúty.

3.Kým sa cestoviny varia rozohrejte olej v panvici, pridajte cesnak , zopár petržlenových stoniek a čili, mierne opečte do zlatista, prilejte dve naberačky vody z cestovín vyhoďte petržlenové stonky, po 2 minutách pridajte cestoviny a dôkladne premiešajte.

4.Postupne dolievajte podľa potreby vodu z cestovín a pravidelne premiešavajte aby sa uvoľnil škrob a začne sa vytvárať "cremina"- emulzia vody, škrobu a oleja.Pokračujte kým nie sú špagety al dente, čo môže trvať 8-10 minút, podľa použitých cestovín.

Tento postup sa nazýva "risottando", a je to spôsob akým sa varí talianske rizoto.

5.Pár minút pred ukončením ochutnajte, ak je potrebné pridajte soľ, nakoniec čerstvú petržlenovú vňať a všetko dôkladne premiešajte.

6.Dochuťte čerstvo mletým korením a ak máte chuť strúhaným parmezánom, aj keď tradične sa syr nepoužíva.

-

Jednoduchší klasický variant prípravy zahŕňa varenie cestovín v osolenej vode, kým nie sú špagety takmer al dente.

Na orestovaný cesnakový základ v panvici nalejte naberačkou vody z cestovín, premiešajte, pridajte špagety a krátko dovarte za stáleho premiešavania až kým cestoviny vsiaknu vodu a vytvorí sa krémová emulzia.

© 2020 recepty -creative-chef. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.

Bez nevyhnutných cookies sa neobíde správne a bezpečné fungovanie našich stránok a registračný proces na nich.
Funkčné cookies ukladajú vaše preferencie a prispôsobia podľa nich naše stránky.
Výkonnostné cookies monitorujú výkon našich stránok.
Vďaka marketingovým cookies môžeme merať a analyzovať výkon nášho webu.