Rigatoni Pugliese

Apúlijské rigatóny

Cestoviny s výraznou omáčkou, ktorá posilní chuť paradajok Apúlie.

Na ulici Via Carmina v hystorickej časti Bari len na skok od môjho prenajatého bytu, oproti stánku, v ktorom signora Maria predáva Sgagliozze /vyprážaná polenta/, sú štyri stoly na chodníku, patriace vedľajšej pasticérii. Jeden sa práve uvoľnil tak si k nemu bez váhania sadnem, je večer a uličky sú plné ľudí. "Di dove sei /odkiaľ si/ ?" osloví ma postarší urastený chlap v koženej bunde s čiernym klobúkom, sediaci pri vedľajšom stole. "Slovakia "odpovedám, uznanlivo kývne hlavou a zavolá čašníka hovoriaceho po anglicky. Rýchlo mu vysvetlím, že to nie je potrebné, radšej komunikujem po taliansky aby som sa viac naučil, čím si zjavne získam jeho sympatie. Objednávam si rigatoni pugliese a pohár vína primitivo di manduria.Pochvalným gestom zhodnotí môj vkus, popoženie čašníka a pre istotu mu dvakrát zopakuje moju objednávku.Víno, ku ktorému automaticky prinesie tri misky, v ktorých sú arašídy, drobné pečivo taralli a chipsy, pristáva na stole do minúty. Chlap v koženej bunde sa tvári spokojne, preukázal nielen svoju pohostinnú pomoc cudzincovi, ale aj to, aby bolo jasné že on je tu stály hosť.Okolo nás sa motajú turisti a kedže sedí pri stole len so svojim spoločníkom, ochotne ich zavolá, uvoľní stôl a svoje malé pivo dopíjajú postojačky. Oproti pri stánku s vyprážanou polentou sa vytvorí dlhý rad zákazníkov. Počkám si ešte pár minút sledujúc dianie naokolo a už prichádza čašník s mojimi cestovinami a miskou strúhaného syra pecorino. Chlap v koženej bunde mi zaželá "buon appetito" a poberie sa aj so svojim spoločníkom ktovie kam. vba v bari v/ Strúčiky cesnaku1 / Trs petržlenu4 porcie

cestoviny rigatoni,krátke makaróny, penne,tubetti... 400 g

zrelé paradajky 600g

cesnak 2 strúčiky

olivový olej EVO 4 PL

petržlenová vňať 2 PL

sušené oregano 1čl

čierne korenie čerstvo mleté

soľ

pecorino podľ chuti

-

Rúru predhrejte na 220°C

1.Umyte a nakrájajte zrelé paradajky na hrubé plátky, ak použijete kokteilové paradajky tak len na polovice a vložte do väčšej misy.

2.Cesnak a petržlenovú vňať zbavenú hrubých stoniek nakrájajte nadrobno, pridajte do misy k paradajkám dochuťte oreganom, soľou a korením. Pridajte polovicu oleja a zľahka premiešajte.Rozložte ich v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie, alebo priamo na panvicu, ktorú môžete vložiť do rúry. Pečte asi 20 minút, ak použijete plech, upečené následne preložte do panvice.

3. Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody a uvarte podľa návodu, al dente, scedené pridajte do panvice k paradajkám, krátko prevarte, aby cestoviny vsiakli prebytočnú tekutinu.

4.Podávajte so strúhaným pecorinom, petržlenovou vňaťou, zľahka preliate olivovým olejom.

© 2020 recepty -creative-chef. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky