pasta al pesto genovese

OFICIÁLNY RECEPT KONZORCIA JANOVSKÉHO PESTA

Domáce pesto v kamennom mažiari

Éterická vôňa bazalky, umocnená výraznými syrmi a cesnakom, spojená jemným olivovým olejom, doplnená o hodvábnu chuť orechov a štipka soli, to je pesto genovese, typická korenina ligúrskej kuchyne známa takmer v celom gastronomickom svete.

Pred prípravou musia byť všetky suroviny v izbovej teplote aby sa dokonale uvoľnily najlepšie vône.

-

Suroviny na cca 500 g cestovín (4 – 6 osôb)

lístky bazalky ideálne Basilico Genovese (čerstvé, dokonale neporušené a suché) 50 g

cesnak 1 strúčik menší

olivový olej EVO 100 ml

Parmigiano Reggiano /alebo Grana Padano 70 g

Pecorino ( Fiore Sardo) alebo rímske, sicílske, toskánske 30 g

píniové, alebo vlašské orechy 15 g

štipka hrubozrnnej soli

1.Očistený cesnak roztlačte so štipkou soli, pridajte bazalku a zľahka rozotrite krúživým pohybom kým nezískate tmavozelenú zmes. Teraz pridajte píniové oriešky a rozdrvte ich v mažiari.

/ak pracujete s mixérom začnite olejom orieškami, cesnakom a potom ostatnými ingredienciami/

2. Keď je zmes dobre premiešaná, pridávajte strúhaný syr striedavo s kvapkaním oleja, miešajte a pokračujte v striedaní syra a oleja. Výsledná zmes musí mať typickú zrnitú a krémovú konzistenciu.

3.Skladovanie domáceho pesta

V chladničke asi 1 týždeň – 10 dní, pesto zallejte vrstvou extra panenského olivového oleja (asi 2 polievkové lyžice) v dokonale vysterilizovaných vzduchotesných pohároch.

V prípade, že sa chcete na zimu zásobiť, odporúčam radšej zamraziť v špeciálnych jednoporciových nádobách.

PASTA al PEST0 GENOVESE

Cestoviny s janovským pestom

patria k jedným z najjednoduchších na prípravu, ponúkam zopár tipov aby sa vydarili.

Vhodné cestoviny: spaghetti, linguinne,troffie, trenette, penne,rigatoni ... /100-120g na osobu/

1.Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody a uvarte podľa návodu, al dente.

2.Pesto zamiešajte zvlášť v miske s horúcimi uvarenými cestovinami, miešajte a postupne pridávajte podľa potreby vodou z cestovín, ktorú ste si odobrali pred koncom varenia cestovín, / vtedy má najviac škrobu potrebného na krémovú konzistenciu/ asi 1 šálka na 4 porcie v závislosti od hustoty pesta.

3.Na spojenie cestovín s pestom nepoužívajte panvicu ani priame teplo, bazalka tmavne a stráca svoju farbu a chuť.

Hotové cestoviny ozdobte hoblinami parmezánu, lístkami bazalky a zľahka pokvapkajte olivovým olejom.

© 2020 recepty -creative-chef. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.

Bez nevyhnutných cookies sa neobíde správne a bezpečné fungovanie našich stránok a registračný proces na nich.
Funkčné cookies ukladajú vaše preferencie a prispôsobia podľa nich naše stránky.
Výkonnostné cookies monitorujú výkon našich stránok.
Vďaka marketingovým cookies môžeme merať a analyzovať výkon nášho webu.