pasta cacio e pepe

PASTA CACIO e PEPE

Cestoviny syr a korenie

Chuť vyzretého ovčieho syra a čerstvo drveného čierneho korenia sa naplno rozvinú v tomto recepte, ktorý najlepšie využíva ich potenciál. Cestoviny, ktoré ťa nepočkajú a treba ich zjesť ihneď po uvarení.

"Kačo e Pepe", s úsmevom opravila moju nedokonalú taliančinu majiteľka, barmanka a čiašníčka v jednej osobe na vlakovej stanici v Trapani, kde želaznica končí a stanica pripomína filmovú kulisu z 30 tich rokov. Dôverujem ponukám jedál ručne písaných kriedou na tabuli ako to bolo v tomto malom bistre, pôsobia na mňa tak prirodzene úprimné bez veľkých príkras a titulov. Sadol som si pod palmu, blyžšie k fontáne čo zmiernilo horúčavu augustovej Sicílie, objednám si spaghetti cacio e pepe a proseco.

Prirodzene, južansky milá prináša jednorazový papierový obrus a orosený pohár vychladeného bieleho šumivého vína. Na špagety si počkám 15 minút . Tu platí známe "v jednoduchosti je krása" napriek tomu, že obsahujú len syr a korenie, sú dokonalé a perfektné. A ešte jedno proseco poprosím...

Vzhľadom k minimálnemu množstvu surovín sa zdá príprava jednoduchá, ale niekedy prináša ťažkosti. Príliš slaná, lepkavá štruktúra a zle namiešaná omáčka sú najčastejšími problémami pre začiatočníkov. Najlepší spôsob, ako pripraviť dokonalé cacio e pepe, je dodržiavať tradičný recept a venovať pozornosť všetkým krokom, ktoré premenia toto jedlo z cestovín a syra na skutočné majstrovské dielo.

Mne sa to doma zatiaľ nepodarilo ani na druhý pokus, preto požiadam pani majiteľku či by som nabudúce nemohol sledovať kuchára pri príprave a voľačo sa priučiť. Nakoľko bývam neďaleko stanice, tak nabudúce je zajtra a kuchár, jej manžel si dá so mnou rád chladené pivo. Dohodnuté, na druhý deň si znovu objednám cacio e pepe a po názornej ukážke už viem, aká je príprava krémovej omáčky jednoduchá, ak dodržíte nasledovné postupy.

4 porcie

cestoviny tonnarelli, bucatini, spaghetti 400 g

použitete vyrobené cez bronzovú formu, majú drsnejší povrch a omáčka ich lepšie obalí

syr pecorino 200 g

podľa tradičného receptu je to vyzretý pecorino romano (cacio), ktorý je možné nahradiť sardínskym alebo sicílskym vyzretým pecorinom. Syr je potrebné nastrúhať čo najjemnejšie. Nepoužívajte nastrúhané balené syry z obchodu, často obsahujú rôzne prímesy a protihrudkujúce látky.

čierne korenie 1 zarovnaná PL+ podľa chuti

celé nasucho opečené, čerstvo drvené alebo nahrubo mleté,

soľ

-

variant č 1.

1.Korenie opatrne nasucho opečte na panvici, kým nezačne uvoľňovať vôňu, čo potrvá 1-2 minúty. Rozdrvte korenie nahrubo v mažiari, alebo nahrubo pomeľte v mlynčeku, ak nemáte mažiar ani mlynček korenie jednoducho vložte do čistej utierky a rozdrvte tĺčikom na mäso a nasypte späť do panvice.

2.Cestoviny uvarte "al dente" podľa návodu na obale. Použite približne polovičné množstvo vody, ako by ste použili bežne , voda bude bohatá na škrob a uľahčí dosiahnutie krémového výsledku pri ďaľšom kroku.

3.Pred scedením odoberte naberačku vody z varenia cestovín pridajte do korenia a jednu šálku si odložte na prípadné zriedenie omáčky..Scedené cestoviny zmiešajte s korením v panvici.

V tomto kroku je dôležitá teplota panvice ktorá je udržiavaná len priliatim horúcej vody z cestovín.Po pridaní syra cestoviny už nevarte, využíva sa len teplo z vody a uvarených cestovín

4. Prisypte nastrúhaný syr a asi 10 sekúnd intenzívne miešajte,ak je omáčka príliš hustá, pridajte ešte trochu vody na varenie. Ak je príliš riedka, pridajte viac syra.

5.Podávajte na zohriatych tanieroch, posypané strúhaným pecorinom a ďalším čerstvo mletým korením podľa chuti.

Variant č. 2

Alternatívnym spôsobom prípravy omáčky je dať syr a pripravené korenie do väčšej misy a pomaly postupne pridávať polievkovou lyžicou vodu z cestovín, aby sa vytvorila najskôr pasta a potom omáčka Pridajte horúce cestoviny, dobre premiešajte v prípade potreby pridajte viac vody, alebo syra kým nezískate omáčku, ktorá dokonale obalí všetky cestoviny.Váš text začína práve tu. Kliknite sem a môžete začať písať. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni.

© 2020 recepty -creative-chef. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky